19 Ekim 2014 Pazar

EVET ARKADAŞLAR DERSİMİZİN 2. BASAMAGINA BAŞLIYORUZ :)

                          BUGÜN KONUMUZ :AKOR CETVELİ

Gitara başlamanın ilk adımında bilinmesi ve öğrenilmesi gereken en önemli kısımdır akor cetveli ilerki aşamalarda işimize yarayacak :)

Akor Cetveli, gitarda basılan tüm akorların nasıl basıldığını gösteren bir resimli tablodur. Bu sayede gitaristler yeni akorlar öğrenebilir ve kendini geliştirebilir. Akorlar üç ya da daha fazla sesin aynı anda tınlamasıyla oluşur. Bunlara triad akorlar denir. Minör ve Majör olarak ayrılmaktadır. Bunların dışında elektro gitarlarda kullanılan "Power Chord" diye tabir edilen 5li akorlarda mevcuttur. Aslında bunlara teorik olarak akor

denilemez. 5li aralık diyebiliriz.





Tabi sadece bununla bitmiyor başka çeşitleride vardır akor cetvelinin:)












































Hadi akor cetveli nedir öğrendıkte akor nedir be arkadaş???




Akor

En az üç ayrı notanın bir arada tınladığı ses kümesidir. Bu notaların nasıl yapılanacağı, yani üst üste konulacağı, yapılan müziğin stiline veya müzikte o anda yaratılmak istenen etkiye göre belirlenir.

Klasik tonal armonide akorlar, bir temel notanın üzerine üçlü aralıkların üstüste konulması ilkesiyle kurulurlar. Bu üçlülerin büyük (majör) veya küçük (minör) olmalarından doğan kombinasyonlarla da akorların cinsi belirlenir. Üç notadan oluşan akorlarda, birbirinden farklı dört çeşit akor tipi kurulabilir.

Do sesini kök (karar) ses (ks) kabul edecek olursak:
do-mi-sol (ks+b3+k3) (majör - major)
do-mib-sol (ks+k3+b3) (minör - minor)
do-mi-sol# (ks+b3+b3) (artık - augmented)
do-mib-solb (ks+k3+k3) (eksik - diminished)




Aralıklar:



Bir gamda 2 ses arasındaki uzaklığa aralık denir. mi-fa ve si-do sesleri arası yarım, diğer seslerin arası ise 1 aralıktır. Burada bizi ilgilendiren kısım 3' lü aralıklara geçelim:
Majör 3'lü: 2 ses büyüklüğündeki aralıklara denir.
Minör 3'lü: 1,5 ses büyüklüğündeki aralıklara denir.

bemol (b): Sesleri yarım ses kalınlaştırır.
Diyez (#): Sesleri yarım ses inceltir.




Akor Kuruluşları:

Şimdi bir majör akor oluşturalım. Majör akor formülü: majör 3' lü + minör 3' lü. Örneğin Do sesini ele alalım. Do sesi üzerine akor kuracağımız için akorun ismi Do majör olacaktır. Majör akor formülünü uygulayalım:
Majör 3' lü: do-mi
Minör 3' lü: mi-sol
Do majör (C): Do-mi-sol

Bir de minör akor oluşturalım. Minör akor formülü ise: minör 3' lü + majör 3' lü. Yine do sesini ele alalım. Do üzerine minör akor kuruyoruz:
Minör 3' lü: do-mib
Majör 3' lü: mib-sol
Do minör (Cm): Do-mib-sol

Dikkat ederseniz majör akorun yazılışında kök ses olduğu gibi yazılırken, minör akorda kök sesin yanına m harfi ekleniyor.

İşimizi biraz basitleştirelim. C ve Cm akorlarını oluşturan seslere bakarsanız aradaki tek fark ortadaki ses. Minör akorda ortadaki ses yarım ses pesleşmiş (kalınlaşmış). Demek ki minör akor oluşturabilmek için majör akorun 1. ve 3. seslerini aynen yazıp ortadaki sesi yarım ses pesleştirmek yeterli.

Şimdi do majör gamına bakalım: Do-re-mi-fa-sol-la-si-do. Biz bu gamdan akor oluşturabilmek için gamın 1. 3. ve 5. seslerini almışız. Demek ki majör akorları majör gamın 1. 3. ve 5. seslerini bularak oluşturabiliriz.

Bir örnek de re majör (D) gamı üzerinde yapalım: re-mi-fa#-sol-la-si-do#-re. Buradan re majör akorumuzu oluşturalım: re-fa#-la. Re minör (Dm) akorumuzu da oluşturalım: re-fa
















GENÇİNDEN YAŞLISINA GİTAR ÇALMAK GİTARI ÖĞRENMEK İSTEYEN HERKESE ÖĞRETİRİM..

SAATİ 20 TL DİR                   





EGE BALTA

(0534-384-11-97)


https://www.facebook.com/ege.balta


https://twitter.com/Ege_Balta






















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder