19 Ekim 2014 Pazar

EVET ARKADAŞLAR DERSİMİZİN 2. BASAMAGINA BAŞLIYORUZ :)

                          BUGÜN KONUMUZ :AKOR CETVELİ

Gitara başlamanın ilk adımında bilinmesi ve öğrenilmesi gereken en önemli kısımdır akor cetveli ilerki aşamalarda işimize yarayacak :)

Akor Cetveli, gitarda basılan tüm akorların nasıl basıldığını gösteren bir resimli tablodur. Bu sayede gitaristler yeni akorlar öğrenebilir ve kendini geliştirebilir. Akorlar üç ya da daha fazla sesin aynı anda tınlamasıyla oluşur. Bunlara triad akorlar denir. Minör ve Majör olarak ayrılmaktadır. Bunların dışında elektro gitarlarda kullanılan "Power Chord" diye tabir edilen 5li akorlarda mevcuttur. Aslında bunlara teorik olarak akor

denilemez. 5li aralık diyebiliriz.





Tabi sadece bununla bitmiyor başka çeşitleride vardır akor cetvelinin:)












































Hadi akor cetveli nedir öğrendıkte akor nedir be arkadaş???




Akor

En az üç ayrı notanın bir arada tınladığı ses kümesidir. Bu notaların nasıl yapılanacağı, yani üst üste konulacağı, yapılan müziğin stiline veya müzikte o anda yaratılmak istenen etkiye göre belirlenir.

Klasik tonal armonide akorlar, bir temel notanın üzerine üçlü aralıkların üstüste konulması ilkesiyle kurulurlar. Bu üçlülerin büyük (majör) veya küçük (minör) olmalarından doğan kombinasyonlarla da akorların cinsi belirlenir. Üç notadan oluşan akorlarda, birbirinden farklı dört çeşit akor tipi kurulabilir.

Do sesini kök (karar) ses (ks) kabul edecek olursak:
do-mi-sol (ks+b3+k3) (majör - major)
do-mib-sol (ks+k3+b3) (minör - minor)
do-mi-sol# (ks+b3+b3) (artık - augmented)
do-mib-solb (ks+k3+k3) (eksik - diminished)




Aralıklar:



Bir gamda 2 ses arasındaki uzaklığa aralık denir. mi-fa ve si-do sesleri arası yarım, diğer seslerin arası ise 1 aralıktır. Burada bizi ilgilendiren kısım 3' lü aralıklara geçelim:
Majör 3'lü: 2 ses büyüklüğündeki aralıklara denir.
Minör 3'lü: 1,5 ses büyüklüğündeki aralıklara denir.

bemol (b): Sesleri yarım ses kalınlaştırır.
Diyez (#): Sesleri yarım ses inceltir.




Akor Kuruluşları:

Şimdi bir majör akor oluşturalım. Majör akor formülü: majör 3' lü + minör 3' lü. Örneğin Do sesini ele alalım. Do sesi üzerine akor kuracağımız için akorun ismi Do majör olacaktır. Majör akor formülünü uygulayalım:
Majör 3' lü: do-mi
Minör 3' lü: mi-sol
Do majör (C): Do-mi-sol

Bir de minör akor oluşturalım. Minör akor formülü ise: minör 3' lü + majör 3' lü. Yine do sesini ele alalım. Do üzerine minör akor kuruyoruz:
Minör 3' lü: do-mib
Majör 3' lü: mib-sol
Do minör (Cm): Do-mib-sol

Dikkat ederseniz majör akorun yazılışında kök ses olduğu gibi yazılırken, minör akorda kök sesin yanına m harfi ekleniyor.

İşimizi biraz basitleştirelim. C ve Cm akorlarını oluşturan seslere bakarsanız aradaki tek fark ortadaki ses. Minör akorda ortadaki ses yarım ses pesleşmiş (kalınlaşmış). Demek ki minör akor oluşturabilmek için majör akorun 1. ve 3. seslerini aynen yazıp ortadaki sesi yarım ses pesleştirmek yeterli.

Şimdi do majör gamına bakalım: Do-re-mi-fa-sol-la-si-do. Biz bu gamdan akor oluşturabilmek için gamın 1. 3. ve 5. seslerini almışız. Demek ki majör akorları majör gamın 1. 3. ve 5. seslerini bularak oluşturabiliriz.

Bir örnek de re majör (D) gamı üzerinde yapalım: re-mi-fa#-sol-la-si-do#-re. Buradan re majör akorumuzu oluşturalım: re-fa#-la. Re minör (Dm) akorumuzu da oluşturalım: re-fa
















GENÇİNDEN YAŞLISINA GİTAR ÇALMAK GİTARI ÖĞRENMEK İSTEYEN HERKESE ÖĞRETİRİM..

SAATİ 20 TL DİR                   





EGE BALTA

(0534-384-11-97)


https://www.facebook.com/ege.balta


https://twitter.com/Ege_Balta






















15 Ekim 2014 Çarşamba

İLK ADIM GİTARIN TARİHİ :)

                                                  GİTARIN TARİHÇESİ
Gitarın ilk atası Orta Asya'da yapılmış olan uddur. İlk başlarda ud gibi olurken Orta Asya'dan göç edip Avrupa'ya giden Orta Doğu Türkleri udu değiştirip başka bir hal almasına neden olmuştur. Gitarın ilk örnekleri İspanya'da ve parmakla çalınırdı.Daha sonra gitara 5 tel takıldı, daha önce sayısı az olan perdeler 10'a çıkarıldı. Teller pesten tize doru "la-re-sol-si-mi" olarak akortlanmaya] başlandı. 18.yy'ın sonlarına doğru pes tarafa kalın bir "mi teli" daha eklenerek tel sayısı 6 ya çıkarıldı

Daha sonra 19. yy. ortalarında Antonio de Torres enstrümana yeni bir biçim verdi. Enstrümanı daha belirgin bir hale getirdi (büyüttü ). Vidalı burgular takıldı; saptaki perde sayısı (fret arttı; sesi güçlendi, göğüs içindeki balkonlar tek bir merkezden çıkan seslere daha net yön verir oldu.
Daha sonra da gitar şekil olarak değişimlere uğradı. Folk ve caz müziğinde kullanılan gitarlara çelik teller takıldı. 1920 yılında elektro gitar doğdu. Elektro gitar sayesinde gövde rezonans kutusu olmaktan çıkmış enstrümanla dinleyici arasına, amplifikatör denen elektronik bir yükseltici girmiştir. Elektronik gitar doğduktan sonrada Gitarın çeşitleri artmaya başlamıştır.Kendi üzerinde Amplifikatör bulunduran gitarlar,12 telli gitarlar, çiftli gitarlar(üstte 12 telli altta 6-7 telli), 7 telli gitarlar, perdesiz gitarlar, Headless(kafasız) gitarlar çıkmıştır.
                                                   
                                              Gitar Türleri
  • Akustik Gitar
Görünüş itibariyle klasik gitarı andıran akustik gitarın gövdesi klasik gitardan biraz daha şişman ve basıktır. Daha dar bir sapa ve çelikten yapılmış tellere sahip olması klasik gitarla arasındaki en büyük farktır. Tellerin çelikten olması akustik gitarın klasik gitardan daha basınçlı gergin bir sapa sahip olmasının nedenidir. Bundan dolayı akustik gitar biraz daha sağlam kasaya sahiptir klasik gitardan ağırdır ve tuşe yapısı daha farklıdır.



    • Elektro Gitar

    • Katı ve oyulmamış gövdeye sahip olan elektro gitarda tellerden gelen ses manyetikler tarafından elektrik sinyallerine dönüştürülüp yükselticiye yollanır. Genellikle pena ile çalınır. Manyetiklerin titreşimi algılayabilmesi için çelik tel kullanılır.

Elektrogitar çok basit bir tanımla tellerin titreşimini gövdesinde bulunan manyetikler sayesinde elektriğe çeviren ve böylece amfiye bağlandığında yüksek miktarda ses alınabilen gitardır. Diğer gitarlar gibi elektrogitarlar da sap, gövde ve bas olmak üzere üç ana bölümden oluşur. Bu arada bazı elektrogitarlarda bas bulunmayabilmektedir. Gitarda gövde, manyetikleri, sesin tonu ve seviyesini ayarlayan kontrol devrelerini içeren ve tellerin bir ucunun bağlandığı bölümdür. Teller, köprü ad verilen metal bir donanm üstünden geçenek ya gövdeye doğrudan ya da köprünün kendisine bağlanmaktadır. Tellerin hemen altında, köprüyle sap arasında yer alan, tellerin mekanik titreşimini elektriğe çeviren manyetikler, gövdenin içine yerleştirilen elektronik sesi -ton kontrol devresine bağlıdır. Bu devre, manyetiklerden gelen sinyalin, amplifikatöre gitmeden önce tonunda ve ses seviyesinde değişiklik yapmak için kullanılır. Ayrıca yine gövdedeki manyetik seçici anahtar, sesin rengini deştirmek için istenilen manyetik veya manyetiklerin seçilmesini sağlar. Gövdenin sapla birleştiği yerin alt taraf, sapın gövde içindeki perdelerine kolay ulaşılması için, içeri doğru oyuk olarak yapılabilir (Single Cutaway). Bazı gitarlarda bu oyuk hem altta hem de üstte olabilmektedir (Double cutaway). Gövdenin sekli, gitar oturarak veya ayakta çalınırken en iyi dengeyi sağlayacak şekilde tasarlanır. Daha çok rock müzikte kullanılır, çoğu rockçı elektro gitar kullanır.



    • Bas Gitar

Çalışma prensibi elektro gitara benzer. Fakat sesi normal gitarlardan 1 oktav kalındır. Portede bas gitar için Fa anahtarı kullanılır. Değişik çeşitlerde bas gitarlarda bulunmaktadır: 12 telli, 6 telli, 5 telli, perdesiz, kafasız.


  • 7 Telli Gitar
Klasik 6 telli gitarlardan pek bir farkı yoktur.Ancak tek nihai fark en üstte bulunan E (mi) telinden sonra B (si) telinin konulmasıdır. Bu sayede gitarda boş tel dizilimi aşağıdan yukarıya E(ince mi) B (Si) G (Sol) D (Re) A (La) E (Kalın Mi) ve "kalın" B (Si) dir.





Klasik gitar
Klasik gitar
Klasik gitar, tüm gitar türlerinin atası olarak tanımlanabilir. Gitarın gövdesinin ortasında ses deliği denilen yuvarlak bir boşluk bulunur. Gitarın telleri titreştiğinde gövdenin içinde bulunan hava titreşir ve tek çıkış noktası olan bu yuvarlak boşluktan dışarı ses olarak geri çıkar. Klasik gitarda; kalın 3 tel, ipek üzerine sarılmış çelik, ince 3 tel ise naylondur. Genellikle parmak ile çalınır. Klasik gitarda sağ elin görevi daha fazladır. Sağ eli kullanarak gitarda çok farklı ritim ve harmonikler oluşturulabilir. Genelde klasik ve flamenko tarzı müziklerde kullanılır.








DERS HOCASI =EGE BALTA
NO=05343841197